En el 76è aniversari de la República: anècdota del 75è aniversari a Torelló, república catalana o espanyola?

Avui fa 76 anys de la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià.
Com cada any, i potser em faig ja pesadet, vull recordar que els catalans vam proclamar la NOSTRA república, amb un ànim confederal que va acabar essent la Generalitat, com a govern autònom dins la República Espanyola.
L'any passat, en motiu del 75è aniversari, a Torelló vam homenatjar la proclamació de la República, després d'un dens debat que va desembocar en una hisada de la bandera de la República Espanyola i una moció que no  va commemorar la proclamació de la República Catalana, gràcies a la unió de forces, sobretot, entre ICV-CdG i PSC, però al final Esquerra vam poder aturar que el que es commemorés fos la II República Espanyola (reocrod un moment del debat que algú va dir que podíem dir la II República a seques així ens referíem a l'Espanyola i a la Catalana, perquè la primera va ser la de Pau Claris… en tot cas seria la III República).
Per algú això pot ser una anècdota o bé retòrica. Però això és memòria col.lectiva, la memòria històrica, que a vegades algú té la temptació de bloquejar-la en l'espai temporal de la dictadura i la guerra civil.
És important que la ciutadania sàpiga que els catalans i catalanes vam proclamar una república pròpia, després de donar suport a una partit, l'Esquerra Republicana de Catalunya, que defensava uns valors progressistes, laics, democràtics, de llibertat, ciutadania i nítidament nacionalment catalans.
Catalunya va tenir la seva República. Això sí, va durar poc, ja que es va convertir en un govern autònom, tot per ajudar a democratitzar Espanya.
Els catalans, també, hem de conèixer que sempre hem estat nosaltres qui hem cedit pel bé democràtic espanyol. La qüestió és quan deixarem de cedir i quan ens reconeixeran l'aportació catalana a la modernització i democratització de l'estat a base de renúncies nacionals.
Per cert… VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!

[@more@]

Quant a jordi11

Nascut a Vic el 8 de novembre de 1977, he viscut a Manlleu, Torelló, Barcelona, Vic i actualment estic a Torelló. Sóc portaveu d\'ERC a l\'ajuntament de Torelló i membre de l\'executiva comarcal d\'Esquerra a Osona.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a En el 76è aniversari de la República: anècdota del 75è aniversari a Torelló, república catalana o espanyola?

  1. Online shopping for auto parts, Car Accessories, aftermarket car gadgets and LEDlight, free shipping for all orders. More information follow the link: http://www.tomtop.com/car-accessories

Els comentaris estan tancats.