Festa Major de Torelló: ciutadania i cultura popular

La Festa Major de Torelló ha començat oficialment, el pregó fet per la gent del Festival Internacional de Cinema de Muntanya, que enguany celebren el 25è aniversari, ha donat aquest tret de sortida oficial, malgrat que la festa en sí ja fa dies que està en marxa, com és el cas del Deixeble d'Acer, el concurs de guitarra sense guitarra o la Porronada.
La Festa Major és llarga i peculiar, una festa participada i plurihèdrica, amb esdeveniments que podem trobar arreu del país i d'altes de marca pròpia, els esmentats, el Rimini, etc.
Avui, després del pregó hem pogut gaudir del ball de Torelló, el ball del ciri i el ball dels verds, una dansa nascuda a Torelló arran de la bona relació històrica entre policia i ciutadania. En el ball podem veure uns guàrdia civils (per això lo de verds) que sedueixen a unes pubilles locals, els hereus es posen gelosos i s'apropen a les formoses noies torelllonenques, els bigotuts verd els claven unes quantes plantofades després que els hereus  mostrin, posant els tricornis a les testes bigotudes, mostrant el guardaicivilisme dels verds.
(un apunt, aquest any, fent-se ressò dels últims successos els verds eren un híbrid de blaus i amb esposes)
Les pubilles rebutgen els violents verds i acaben dansant amb els hereus estomacats.
D'això se'n diu crear cultura popular, aquest ball té música pròpia i ja fa més de deu anys que es fa. La cultura catalana és viva i es mostra amb exemples com aquests.

La Festa Major és la festa de tots els torellonencs i torellonenques, ens hi trobem i ens expressem, una trobada dels ciutadans i la cultura més pròxima i popular.
Bona Festa Major i Visca Sant Feliu!

[@more@]

Quant a jordi11

Nascut a Vic el 8 de novembre de 1977, he viscut a Manlleu, Torelló, Barcelona, Vic i actualment estic a Torelló. Sóc portaveu d\'ERC a l\'ajuntament de Torelló i membre de l\'executiva comarcal d\'Esquerra a Osona.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.