El botellón electoral de la ministra Salgado

El govern ZP s’ha tornat a tirar enrera, aquest cop ha estat amb la proposta de llei antialcohol de la ministra de sanitat Elena Salgado.

La ministra havia plantejat una llei dirigida als joves, prohibin la venda de qualsevol tipus d’alcohol als menors de 18 anys. Fins ara, el vi i la cervesa estaven permeses a partir dels 16. És a dir, és una llei destinada als menors.

Salgado diu que els joves han de beure 0 alcohol, hi ha dades que mostren que l’alcohol s’està convertint en un problema de salut pública i el govern socialista creu o creia que ho podria arreglar amb una llei, la qual posava el tant nostrat vi (culturalment i econòmicament) en la llista negra d’agents tòxics i posava restriccions en la publicitat. 

L’estat espanyol no té una gran cultura sociopolítica de lobbyes, però la ministra Salgado s’ha topat amb dos dels pocs que funcionen: els productors de vi i els qui viuen de la publicitat, com ara la premsa (que també sol viure de les subvencions). 

Rajoy, com el davanter oportunista queés, es queda l’àrea a veure què arreplega, s’ha trobat aquesta pilota, lliure de marcatge i amb un porter (la ministra) sense convicció.La ministra de Zapatero, abans de rebre un gol ha fet un “toco a terra i no jugo”, ha retirat la proposta de llei abans que li tombin o… pitjor encara! Que li provoqui un desgast electoral.

El reformista Zapatero i el seu govern em porten de decepció en decepció. Com pot ser que s’encari la salut pública amb enquestes electorals a la mà? Jo no estic d’acord amb Salgado d’encarar el tema de l’alcohol, amb el botellón de rerefons, a través d’una llei. És com les drogues il·legals, les dures i les toves, es pot tenir una legislació ben dura, però l’ús i el mal ús no disminueix, al contrari.

El problema és el consum d’alcohol o un consum abusiu amb l’objectiu de la borratxera? Crec que és el segon, i això no es combat amb una llei seca o restrictiva, perquè el problema no rau en la substància sinó en els hàbits dels consumidors que tenen com a objectiu emborratxar-se. Per què no treballem aquest aspecte? Si Salgado creu que acabarà amb el botellón o les borratxeres de menors sols prohibint-ne la venda (no està prohibida la venda de drogues il.legals?), en opinió meva està equivocada.

Però més equivocada està si creu que és més important un “desgast electoral” que la salut pública. I que trist que els interessos econòmics passin per damunt dels interessos generals…

[@more@]

Quant a jordi11

Nascut a Vic el 8 de novembre de 1977, he viscut a Manlleu, Torelló, Barcelona, Vic i actualment estic a Torelló. Sóc portaveu d\'ERC a l\'ajuntament de Torelló i membre de l\'executiva comarcal d\'Esquerra a Osona.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.