“Llibertat o mort!”. Cap de setmana de cultura nacional.

Aquest cap de setmana ha estat de cultura i de país.
El dissabte vaig ser a la inauguració del nou auditori teatre de Calldetenes, població governada per Esquerra amb Jaume Mas com alcalde. L'acte es va fer en el marc del lliurement dels Premis literaris de Calldetenes (un dels guanyadors va ser un alumne del CEIP Vall del Ges, per cert) i va reunir a forces cares conegudes de la cultura, els mitjans de comunicació i la política comarcal i va ser presidit, acompanyant el batlle, pel president d'Omnium, Jordi Porta, i pel conseller de Cultura Joan Manuel Tresserres.
El parlament d'aquests dos prohoms nacionals, peces claus en la lluita nacional en el camp cultural, un des de la societat civil i l'altre des de les institucions. Em quedo amb dos plantejaments exposats per aquests homenots: "els partits han d'aconseguir que sigui possible celebrar un referèndum per l'autodeterminació i la societat civil organitzada fer que sigui possible guanyar-lo" (Jordi Porta); "la llengua és el on hi ha dipositada l'experiència nacional de Catalunya" (Joan Manuel Tresserres).
Porta i Tresserres, Tresserres i Porta, dos pilars nacional en l'àmbit cultural.
La inauguració va acabar amb un concert amb peces per clarinets.
Podeu trobar imatges de la inauguració a osona.com.
El diumenge ha estat centrat en l'obra de teatre escrita i dirigida per Albert Jofre, titulada "General", amb un lema intrínsec i omnipresent en tota l'obra "Llibertat o mort!".
L'obra de teatre recorda en un taulell d'escacs on juguen una partida el rei de França i la reina d'Anglaterra, el pacte dels vigatans, la Guerra de Successió i els seus protagonistes, amb un suport audiovisual molt interessant i que serveix per situar-se en el període històric. El personatge central, en una obra, coral és el general Moragues, una d'aquelles figures que si Hollywood l'explotés seria un Bravehard català. 
A destacar l'escena on es troben cara a cara el General Villarroel i el Duc de Berwick, mentre els vigatans amb Moragues al capdavant aguanten el penó de Santa Eulàlia que esdevé el leit motive de l'obra: "Llibertat o mort".
Cultura, Llengua, Memòria i Llibertat o mort!
(foto extreta de www.osona.com)

[@more@]

Quant a jordi11

Nascut a Vic el 8 de novembre de 1977, he viscut a Manlleu, Torelló, Barcelona, Vic i actualment estic a Torelló. Sóc portaveu d\'ERC a l\'ajuntament de Torelló i membre de l\'executiva comarcal d\'Esquerra a Osona.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: “Llibertat o mort!”. Cap de setmana de cultura nacional.

  1. l diumenge ha estat centrat en l’obra de teatre escrita i dirigida per Albert Jofre, titulada “General”, amb un lema intrínsec i omnipresent en tota l’obra “Llibertat o mort!”.Tory Burch Shoes

Els comentaris estan tancats.